Selecteer een pagina

Aanbod

herstel verbinding met jezelf en anderen

Van nature bewegen we ons allemaal in de richting van verbinding, gezondheid en levendigheid.

Hoe groot de tegenslag ook was, of hoe teruggetrokken of geïsoleerd we ook geworden zijn, vanuit onze diepste diepten is er altijd een impuls in de richting van verbinding en heelwording. Het is deze ingeboren impuls die de energiebron is voor ons werk samen volgens het NARM model.

Maar als die natuurlijke impuls dan zo in de richting van verbinding en heelwording gaat, waarom voel ik me dan toch zo rot, gestagneerd, boos, verdrietig, akelig, geïsoleerd etc.?

Het korte antwoord is dat de beweging die je vroeger hebt moeten maken om de verbinding (met je primaire verzorgers) in stand te houden, nu niet meer werkt. Op het moment echter dat iets in je huidige leven je doet denken aan die oude situatie, functioneer je voor je het weet precies zo als vroeger. Daar is veel over te vertellen, maar het werkt om allerlei redenen niet. En op jezelf zijn dit soort patronen vaak nogal lastig te ontdekken, omdat het gevoel ervan zo altijd en overal aanwezig is dat je het nauwelijks meer kan onderscheiden.

Dan kan het nodig zijn dat er iemand is die met je meekijkt. Iemand die er helemaal voor je kan zijn. Iemand die met je mee kan voelen en samen met je nieuwsgierig kan zijn naar de onderliggende patronen, die zo uniek zijn voor jou.

Al meer dan 20 jaar ben ik zelf bezig m’n patronen te ontwarren en anderen hierin bij te staan. Ik ben gedurende deze tijd heel gepassioneerd geraakt over dit werk, de impact die het heeft en de vervulling die ik erin vind.

Neuro Affective Relational Model

NARM, het Neuro Affective Relational Model, is een recent ontwikkelde manier om naar vroegkinderlijk relationeel trauma te kijken. Toen ik er zelf mee kennis maakte was ik diep onder de indruk van de effectiviteit van de sessies.

Het NARM model werkt met een onderverdeling van 5 fases in de menselijke ontwikkeling (de noodzaak voor verbinding, voor afstemming, voor vertrouwen, voor autonomie en voor liefde/seksualiteit). In iedere fase van die ontwikkeling heeft het kind iets specifieks nodig voor een optimale ontplooiing. De mate waarin niet aan deze behoeften wordt voldaan zal aanleiding zijn tot het ontstaan van overlevingsstijlen. Iedere fase kent zo zijn eigen overlevingsstrategie.

Het NARM model begrijpt dat een zeer breed scala aan psychische en lichamelijke klachten terug te brengen zijn naar een vijftal biologisch bepaalde organisatie principes; de noodzaak voor verbinding, voor afstemming, voor vertrouwen, voor autonomie en voor liefde/seksualiteit. Is er hiervoor te weinig ondersteuning geweest, dan ontwikkelen we overlevingsstrategieën.

Ondersteuning en groei

In het begin helpen deze overlevingsstrategieën ons om de verbinding met onze primaire verzorgers in stand te houden. Als we (zonder dat we dat door hebben) doorgaan met het functioneren in overlevingsmodus, gaan deze overlevingsstrategieën tegen ons werken. Dat is wanneer een breed scala aan psychische en lichamelijke klachten kan ontstaan.

In de NARM benadering werken we vooral aan het ontwikkelen van interne en externe hulpbronnen om op adequate wijze de uitdagingen van het leven aan te gaan. Om dit te bereiken wordt er in het hier en nu zowel aandacht besteed aan het effect van denken en emoties op het lichaam (top-down), als aan de gewaarwordingen in het lichaam, de felt-sense (bottom-up). Deze werkwijze is in hoge mate effectief.

De positieve insteek van de NARM benadering is wat mij persoonlijk bijzonder bevalt; NARM richt zich vooral op ondersteuning en groei van wat al gezond is. 

Kort gezegd richt NARM zich op dat wat gezond is door het focussen op en uitbouwen van interne hulpbronnen, zodat je na enige tijd op eigen kracht verder kan.

Heb je vragen, wil je overleggen of een afspraak maken?

Neem hieronder gerust contact met me op.

4 + 13 =